2026 GTLE I Numeracy Past Questions With Answers

TO HAVE A NICE VIEW OF DIAGRAMS PLEASE SWITCH YOUR BROWSER TO DESKTOP SITE

PART II: NUMERACY

1. All of the following factors should be considered by the teacher when choosing the most appropriate format for test item construction except:

  1. Availability of physical facilities
  2. Availability of table of specification
  3. Concepts to be tested
  4. Learners' age
Correct Answer: B. Availability of table of specification

2. A tutor at a college of education gave a verbal aptitude test to his students. He later compared their scores to their grades at the end of the first term of the following year. Which type of validity evidence does this describe?

  1. Concurrent validity
  2. Content-related evidence
  3. Construct-related evidence
  4. Predictive validity
Correct Answer: D. Predictive validity

3. What is the value of the underlined digit '7' in the figure 4,070,031?

  1. Seven hundred
  2. Seven hundred thousand
  3. Seven thousand
  4. Seventy thousand
Correct Answer: D. Seventy thousand

4. The sum of 7 and a number gives a result which is less than 2. Which of the following expressions represents the statement?

  1. 7 + a > 2
  2. 7 + a < 2
  3. a + 7 ≤ 2
  4. a + 7 ≥ 2
Correct Answer: B. 7 + a < 2

5. The table shows the marks obtained by learners in a Social Studies class test which was scored out of 10.

Marks 4 5 6 7 8 9 10
Number of learners 3 6 8 10 5 3 1

What is the most occurring mark obtained by the learners?

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 10
Correct Answer: C. 7

6. Which of the following digits is in the hundred-thousandth place in the number 123.4567897?

  1. 9
  2. 8
  3. 7
  4. 6
Correct Answer: B. 8

7. An airplane took off from Tamale airport at 11:24 a.m. to Kotoka International Airport in Accra. If the flight took 45 minutes, at what time did the airplane arrive at Kotoka International Airport?

  1. 11:48 a.m.
  2. 12:09 p.m.
  3. 12:29 p.m.
  4. 1:09 p.m.
Correct Answer: B. 12:09 p.m.

8. Which of the following fractions represents the unshaded parts in the diagram below?

3 shaded parts + 7 unshaded parts = 10 equal parts

  1. 1/2
  2. 1/3
  3. 2/3
  4. 1/4
Correct mathematical answer: 7/10.
The diagram contains 10 equal sections, of which 7 are unshaded. Therefore, the unshaded fraction is 7/10. This value does not appear among the printed options.

9. How many lines of symmetry has the figure below?

The two sloping sides have equal markings.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Correct Answer: A. 1

10. A pair of trousers costs GH¢120.00 at the market. If a man bought 4 pairs of trousers and paid with three GH¢200.00 notes, how much change did he receive?

  1. GH¢80.00
  2. GH¢120.00
  3. GH¢480.00
  4. GH¢600.00
Correct Answer: B. GH¢120.00

11. Kofi invited 16 of his friends to his birthday party. He served his friends with 2 packets of toffees, each containing 64 toffees, and one box of biscuits containing 32 pieces. How many toffees and biscuits did each friend receive if they shared each of the items equally?

  1. 8 toffees and 2 biscuits
  2. 8 toffees and 3 biscuits
  3. 8 toffees and 4 biscuits
  4. 8 toffees and 6 biscuits
Correct Answer: A. 8 toffees and 2 biscuits

12. A father gave an amount of GH¢450.00 to be shared among his children namely Adoley and James. If James received GH¢50.00 less than Adoley, how much did Adoley receive?

  1. GH¢202.00
  2. GH¢227.00
  3. GH¢250.00
  4. GH¢280.00
Correct Answer: C. GH¢250.00

13. Akwasi is paid GH¢60.00 an hour for his wages from Monday to Friday and one-and-a-half times this rate on Saturdays. If he works for 8 hours each day from Monday to Friday and 3 hours on Saturday, how much will he receive as his wages at the end of the week?

  1. GH¢2,670.00
  2. GH¢2,?00.00
  3. GH¢2,400.00
  4. GH¢2,?00.00
The correct calculation is:
8 × 5 × GH¢60 = GH¢2,400
Saturday rate = 1.5 × GH¢60 = GH¢90
3 × GH¢90 = GH¢270
Total = GH¢2,670.00
Correct Answer: A. GH¢2,670.00

14. During breakfast, Madam Rita gave 3/8 of a loaf of bread to her first son, 1/8 to the daughter and 1/4 to her second son. What fraction of the bread was left?

  1. 10/40
  2. 11/40
  3. 21/40
  4. 31/40
Correct Answer: A. 10/40 (1/4)

15. Consider the pattern of numbers in rows and columns (Col) below.

Col 1 Col 2 Col 3 Col 4 Col ... Col ... Col ...
Row 1 2 4 6 8 ... ... ...
Row 2 10 12 14 16 ... ... ...
Row 3 18 20 22 24 ... ... ...

In which column will the sequence of numbers 22, 30 and 38 appear?

  1. 5th Column
  2. 8th Column
  3. 11th Column
  4. 13th Column
Correct Answer: C. 11th Column

16. The pattern below shows the arrangements of balls labelled T₁, T₂, T₃, T₄, etc. How many balls will be at T₆ if the pattern is continued?

T₁ = 1
T₂ = 3
T₃ = 6
T₄ = 10
  1. 18
  2. 21
  3. 24
  4. 28
Correct Answer: B. 21

17. What is fifty thousand and sixty-one in digits?

  1. 5061
  2. 50061
  3. 500061
  4. 5000061
Correct Answer: B. 50061

18. Beatrice walks 15 minutes from home to her nearest school bus stop to join the bus every morning. The journey from this bus stop to the school takes 54 minutes. What is the minimum time Beatrice takes to travel from her house to the school, assuming that there is no waiting time?

  1. 39 minutes
  2. 59 minutes
  3. 1 hour and 3 minutes
  4. 1 hour and 9 minutes
Correct Answer: D. 1 hour and 9 minutes

19. If a ribbon of length 3.8 metres is cut into pieces of length 15.2 cm each, how many pieces will be obtained?

  1. 15
  2. 25
  3. 32
  4. 37
Correct Answer: B. 25

20. Which of the following fractions is between 2/3 and 7/8?

  1. 4/5
  2. 1/2
  3. 1/4
  4. 4/7
Correct Answer: A. 4/5

21. The thermometer below shows the temperature of a liquid that Aisha is going to heat. After heating, the liquid's temperature increased by 7 degrees Celsius. What will be the new temperature of the liquid after heating?

-40°C -20°C 0°C 20°C 40°C 60°C

Initial temperature = 20°C

  1. 27°C
  2. 31°C
  3. 77°C
  4. 81°C
Correct Answer: A. 27°C

22. Every 10 minutes, 1000 litres of water is drawn from a tank to water crops on a farmland. After one hour, the amount of water in the tank was 15,700 litres. How much water was in the tank before the watering began?

  1. 15,700 litres
  2. 18,200 litres
  3. 21,700 litres
  4. 25,300 litres
Correct Answer: C. 21,700 litres

COORDINATE PLANE — QUESTIONS 23 AND 24

23. Akosua starts at the origin and moves 1 unit east and 5 units south. Which of the following shapes will she locate?

North East 0 Circle Triangle Diamond Square
  1. Triangle
  2. Square
  3. Diamond
  4. Circle
Correct Answer: B. Square

24. Which of the following shapes is closest to the origin?

  1. Triangle
  2. Square
  3. Diamond
  4. Circle
Correct Answer: C. Diamond

25. In a class of 62 learners, 54 of them took part in a class exercise and obtained a mean score of 7.5. What was the total score of the class?

  1. 60
  2. 366
  3. 405
  4. 465
Correct Answer: C. 405

26. Afia's mean score in three class tests is 81. What should she score in a fourth test in order to obtain a mean score of 85?

  1. 79
  2. 80
  3. 86
  4. 97
Correct Answer: D. 97

PIE CHART — QUESTIONS 27 AND 28

27. How many players participated in football and volley?

Distribution of 200 athletes

Game Percentage
Football 30%
Chess 10%
Volley 25%
Hockey 25%
Handball 10%
  1. 60
  2. 110
  3. 150
  4. 180
Correct Answer: B. 110

28. What fraction of the players participated in handball?

  1. 3/5
  2. 1/10
  3. 1/15
  4. 3/20
Correct Answer: B. 1/10

29. Three times a certain number added to half of the same number is 28. What is the number?

  1. 8
  2. 10
  3. 11
  4. 13
Correct Answer: A. 8

30. A tiler is to tile a living room of area 36m² with 20cm × 20cm tiles. If the tiles are sold in boxes of 10, what is the minimum number of boxes that will be required to tile the whole living room assuming that none of the tiles is broken?

  1. 80 boxes
  2. 90 boxes
  3. 100 boxes
  4. 120 boxes
Correct Answer: B. 90 boxes

BAR GRAPH — QUESTION 31

31. How much more was spent on Education than Medicine and Entertainment?

Monthly Family Income Expenditure

Grocery
Rent
Education
Medicine
Fuel
Entertainment
Miscellaneous
Head Amount
Grocery GH¢4,000
Rent GH¢5,000
Education GH¢5,000
Medicine GH¢2,000
Fuel GH¢2,000
Entertainment GH¢1,000
Miscellaneous GH¢1,000
  1. GH¢1,000.00
  2. GH¢2,000.00
  3. GH¢3,000.00
  4. GH¢4,000.00
Correct Answer: B. GH¢2,000.00

32. What is the value of −7y − 4x, if y = −3 and x = 5?

  1. −1
  2. 0
  3. 1
  4. 2
Correct Answer: C. 1

PART III: LITERACY

33. She availed herself ______ the minister's visit to resolve the conflict.

  1. at
  2. from
  3. of
  4. with
Correct Answer: C. of

34. Proceeds from the sale of his father's property relieved him ______ his debts.

  1. for
  2. in
  3. of
  4. on
Correct Answer: C. of

35. If you resigned, I ______ as well.

  1. may have resigned
  2. will resign
  3. would have resigned
  4. would resign
Correct Answer: D. would resign

ANSWER KEY: QUESTIONS 1–35

Question Answer Question Answer
1B19B
2D20A
3D21A
4B22C
5C23B
6B24C
7B25C
87/10*26D
9A27B
10B28B
11A29A
12C30B
13A31B
14A32C
15C33C
16B34C
17B35D
18D
Note on Question 8: The diagram contains 10 equal sections, with 7 unshaded sections. Therefore, the mathematical answer is 7/10. This answer does not appear among the four printed options.


CLICK HERE TO HAVE ACCESS TO OUR GTLE RESOURCEZ 




💬 JOIN OUR WHATSAPP GROUP Get the latest education updates and important announcements

Post a Comment

Previous Post Next Post